Hemsida » Arkitektur » Arbetsmiljö som främjar komfort och kreativitet Fraunhofer-kontor, Portugal

    Arbetsmiljö som främjar komfort och kreativitet Fraunhofer-kontor, Portugal


    Pedra Silva Architects avslutade de nyaste kontoren för det tyska institutet Fraunhofer. Deras lag valdes genom en öppen tävling för att designa det nya Porto-huvudkontoret, beläget på University of Technology, "Parque de Ciência e Technologia da Universidade do Porto (UPTEC)". Här är projektbeskrivningen vi skickades av utvecklarna: "Vår design tog hänsyn till Fraunhofers innovativa filosofi genom ett meddelande som är enkelt, positivt och dynamiskt. Innovativ arbetsplatslayout och organisationselement från Frauhnofer Office Innovation Center i Stuttgart (Tyskland) var också en viktig del av projektet, vilket gav ett annat lager till vårt koncept. De nya forskningsanläggningarna upptar två våningar i en ny UPTEC-byggnad på totalt 1.660 kvm. Cirkulationen är projektets ryggrad; Alla utrymmen dyker upp längs en distributionsväg bredvid glasfasaden.

    Denna huvudaxel ger tillgång till alla olika utrymmen. Dessa utrymmen, med olika funktioner och storlekar, genereras och konsolideras genom en djärv gest: ett vinkande plan som går genom de öppna våningarna, skapar olika utrymmen och ambiances. Den rumsliga och visuella dynamiken genereras av ett fritt plan som färdas genom rymden och färgen, vilket förstärker uppfattningen av olika volymer. Vågytan fungerar, beroende på sammanhanget, som tak, vägg eller golv i kontor och mötesrum, vilket säkerställer visuell kontinuitet, rörelse och flöde. En annan viktig tillgång till projektet är införandet av flera små sociala och mötesrum, namngivna tysta rum, som möjliggör personlig reträtt samt informella möten eller vila. Dessa utrymmen är avsedda att skapa en mycket kreativ miljö som främjar komfort och välbefinnande bland forskarna ". [Fotografi: João Morgado]